ua en ru

ВАСУ наполягає на виконанні свого рішення про скасування реєстрації Сацюка кандидатом в нардепи

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) підтверджує правильність скасування судом першої інстанції постанови Центральної виборчої комісії (ЦВК) про реєстрацію Володимира Сацюка кандидатом у народні депутати України та наполягає на виконанні ЦВК свого рішення від 24 серпня 2012 р. Про це повідомляє прес-служба ВАСУ.

Відповідно до частини 3 статті 177 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення ВАСУ набирають законної сили з моменту проголошення і не підлягають оскарженню, йдеться у зверненні прес-служби.

Крім цього, рішення ВАСУ не потребує додаткових рішень ЦВК, адже прямо скасовує її постанову. Відповідно до частини 1 статті 177 КАСУ, суд, установивши порушення законодавства про вибори, сам визначає у своєму рішенні спосіб захисту порушених прав та інтересів, а також порядок усунення усіх наслідків цих порушень відповідно до закону або приймає інше передбачене законом рішення.

Читайте також: Шаповал вважає, що рішення ЦВК про реєстрацію Сацюка кандидатом в нардепи було законним.

Також, відповідно до статті 124 Конституції України судові рішення є обов'язковими до виконання на всій території України. Стаття 255 КАСУ в свою чергу визначає, що постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, і підлягає виконанню на всій території України. А відповідно до статті 382 Кримінального кодексу України, за невиконання рішення суду може загрожувати кримінальна відповідальність.

Це роз'яснення ВАСУ було спричинено заявами у пресі заступника голови ЦВК Андрія Магери стосовно того, що ЦВК наразі не планує виконувати постанову Вищого адміністративного суду України у справі про скасування реєстрації кандидата на виборах народних депутатів України Сацюка.

Нагадаємо, 24 серпня 2012 р. ВАСУ підтвердив скасування реєстрації Володимира Сацюка кандидатом в народні депутати і визнав дії двох членів ЦВК Андрія Магери та Валерія Шелудька протиправними