ua en ru

Варшавська прокуратура зажадала продовжити термін тимчасового арешту А.Закаєва до 40 діб

Варшавська прокуратура зажадала продовжити термін затримання військового й політичного лідера самопроголошеної Республіки Ічкерія Ахмеда Закаєва до винесення рішення суду до 40 діб замість максимально допустимих законом 48 годин, передає РБК із посиланням на Associated Press, із посиланням на польські ЗМІ. Відповідний запит прокуратура направила до окружного суду Варшави, де зараз розглядається питання про арешт А.Закаєва. Очікується, що рішення суду буде оголошено сьогодні пізніше."Необхідність подібного запиту обумовлена характером і тяжкістю пред'явлених затриманому звинувачень", - заявила офіційний представник варшавської прокуратури Моніка Левандовська. За її словами, їм поки що не надходив запит про екстрадицію А.Закаєва до Росії від Генпрокуратури РФ.
Раніше повідомлялося, що польські правоохоронні органи затримали А.Закаєва, який прибув на Всесвітній конгрес чеченського народу у Варшаві. Він був затриманий дорогою до прокуратури Варшави, де мав намір з'ясувати причини свого розшуку.
Відзначимо, А.Закаєв, обвинувачений Росією в терористичній діяльності, відповідно до неофіційної інформації, прибув до Польщі 16 вересня 2010 р. Разом з тим, польські власті заявили, що їм невідомо, яким чином він проник на територію країни. Також повідомлялося, що ніяких спроб до затримання А.Закаєва протягом доби не робилося. При цьому 15 вересня 2010 р. представники Генеральної прокуратури Польщі повідомили, що А.Закаєв може бути затриманий, якщо з'явиться на території Польщі, оскільки стосовно нього виданий міжнародний ордер. На даний час Генеральна прокуратура РФ вже направила до Польщі документи на екстрадицію до Росії А. Закаєва.