ua en ru

У Варшаві протестували проти закриття шкіл та гімназій

У Варшаві протестували проти закриття шкіл та гімназій Фото: протест педагогів у Варшаві

Польські вчителі, а також батьки учнів виступили проти освітньої реформи в країні

У польській столиці Варшаві 19 листопада пройшла маніфестація, зорганізована Об’єднанням польських вчителів, проти освітньої реформи, яка передбачає закриття низки шкіл і гімназій. Про це передає Польське радіо.

"Стоп змінам в освіті" або "Камо грядеши, освіто" - із такими гаслами до Варшави приїхали вчителі, батьки і представники місцевого самоврядування з усієї Польщі.

"Ми маємо гарну нову гімназію, збудовану за рахунок кредитів. Її хочуть у нас ліквідувати. Загалом, є три гімназії: одне об’єднання шкіл і дві міські гімназії. Вони мають дуже добре устаткування. Отже, їхня ліквідація буде, справді, ударом нижче пояса", - переконані учасники акції протесту.

Вони розповіли, що бояться втратити роботу.

"Ми дуже боїмося втратити працю. На даний момент ми вже знаємо, що нашу школу буде перетворено в початкову. В зв’язку з цим нове розподілення по районах призведе до того, що ми не матимемо такої кількості учнів, як дотепер. І знаємо, отже, що частина наших колег і ми самі, як видно, будемо змушені шукати собі працю", - констатували польські педагоги.

До протестів долучилися також і батьки школярів.

Освітня реформа передбачає повернення до 8-річної початкової школи, 4-річних ліцеїв та 5-річних технікумів, а на зміну професійним школам прийдуть двоступеневі галузеві школи. З 1 вересня 2017 року припиниться набір до гімназій.

Міністерство освіти країни переконує, що у зв’язку зі змінами в системі освіти пройшли консультації, дискусії, а сама реформа добре розрахована і розпланована.

Сейм займеться освітньою реформою під час свого найближчого засідання 29 листопада.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Польщі підготували понад 1600 позовів по реституції в Україні.