ua en ru

У Варшаві на акцію протесту вийшло близько 80 тисяч поляків

У Варшаві на акцію протесту вийшло близько 80 тисяч поляків Фото: поляки вийшли на антиурядові протести

Вони протестували проти дій консервативного уряду Польщі

Десятки тисяч поляків у суботу, 27 лютого, вийшли на вулиці Варшави на акцію під назвою "Ми, народ" на знак протесту проти дій консервативного уряду Польщі у перші 100 днів при владі. Про це повідомляє DW.

Зазначено, що марш організовано "Комітетом із захисту демократії", який було сформовано в листопаді 2015 року після приходу до влади нового уряду.

Віце-президент Варшави Ярослав Юзьвяк повідомив, що в акції в столиці взяли участь понад 80 тисяч людей, інцидентів зафіксовано не було.

За словами голови комітету Матеуша Кійовського, люди хочуть бачити Польщу вільною та відкритою, країною, де є місце для всіх. На думку протестувальників, курс нового уряду підриває громадянські свободи та суперечить засадам конституції країни.

Акцію протесту також підтримало ліберальне видання Gazeta Wyborcza.

"Ми, народ, ті, хто не хоче миритися зі знищенням польської демократії", - написав у колонці заступник головного редактора газети Ярослав Курський.

Учасники протесту, окрім незгоди з діями уряду, також висловили свою підтримку колишньому президенту Польщі та засновнику профспілки "Солідарність" Леху Валенсі - під час маршу можна було побачити чимало плакатів із його зображенням. Як відомо, Валенсу знову звинувачують у тому, що він був платним інформатором спецслужб комуністичної Польщі у 1970-76 роках із кодовим іменем Bolek.

Колишній міністр закордонних справ Польщі та лідер опозиційної партії "Громадянська платформа" Гжегож Схетина заявив на мітингу, що люди вийшли захистити символ польської історії (Валенсу - ред.) від ненависті.

Нагадаємо, раніше сьогодні Посольство України в Польщі презентувало ролик до річниці анексії Криму.