ua en ru

Варшава не готова до повного "перезавантаження" відносин з Москвою, - Президент Польщі

Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив, що його країна зацікавлена в поліпшенні відносин з Російською Федерацією, проте, на відміну від США, поки не готова натиснути на кнопку "перезавантаження" в повну силу. Він пояснив це тисячолітньою історією непростих відносин зі східним сусідом, передає Deutsche Welle.

"Коли живеш пліч-о-пліч з кимось протягом тисячі років, то неможливо перебудувати всі минулі відносини одним лише натисненням кнопки "перезавантаження". Ми не готові повністю перезавантажити і стерти тисячу років неспокійних стосунків з росіянами", - цитує агентство Reuters слова Б .Коморовського, проголошені під час зустрічі з Президентом США Бараком Обамою, що відбулася в Білому домі у Вашингтоні в середу, 8 грудня.

Б.Коморовський нагадав, що днями Польщу відвідав Дмитро Медведєв. У бесіді з російським Президентом він заявив про зацікавленість польської сторони у поліпшенні двосторонніх відносин. Однак поляки, за його словами, повністю впевнені в справедливості старого російського прислів'я "довіряй, але перевіряй". І після цієї перевірки Варшава, можливо, все ж таки буде готова натиснути на кнопку "перезавантаження", додав Б.Коморовський. У зв'язку з цим він також підкреслив нагальну важливість ратифікації Сенатом США нового американо-російського договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО).

Нагадаємо, Президент Польщі Броніслав Коморовський не виключає створення спільних систем безпеки НАТО та Росії. Таку заяву він зробив 6 грудня у Варшаві на спільній прес-конференції за підсумками переговорів з Президентом Росії Дмитром Медведєвим.