ua en ru

Ван Ромпей: Евро можна врятувати без нового договору ЄС

Президент Європейської Ради Херман Ван Ромпей заявив, що зміна договору ЄС для виходу єврозони з кризи може і не знадобитися, так як "жорсткі кроки для полегшення боргового тягаря єврозони можуть бути зроблені і без цього". Про це повідомляє BBC.
У доповіді, що просочилася в пресу і буде представлена на саміті Євросоюзу в четвер, Ромпей пропонує прискорений пакет бюджетних заходів, який не потребує довгої ратифікації парламентами або національними референдумами.
Німеччина і Франція виступають за новий договір ЄС, вважаючи, що нові правила повинні отримати формальне закріплення в договорі. Їх підтримують і США.
За словами Ромпея, його пропозиції прискорять проведення реформ і усунуть потенційні політичні ускладнення. Деякі з його пропозицій збігаються з ідеями Німеччини і Франції, деякі - ні.
План Хермана Ван Ромпея включає наступні пропозиції: дефіцит бюджету кожної країни, що входить до єврозони, не повинен перевищувати 3% ВВП, а розмір боргу - 60% ВВП; "золоте правило", що гарантує збалансований бюджет в середньостроковій перспективі, має бути закріплене в національних законодавствах; Фонду допомоги країнам єврозони необхідно надати банківську ліцензію, яка дозволяє брати в борг безпосередньо у Європейського центробанку; Європейська комісія повинна мати право автоматично вводити жорсткі заходи економії в країнах, що перебувають у кризі.
Проте Ван Ромпей визнає, що більш довгострокові плани в кінцевому підсумку можуть вимагати зміни договорів ЄС. На його думку, такі заходи можуть привести до того, що деякі країни, наприклад, Великобританія, яка не входить в єврозону, можуть в результаті опинитися в більшій ізоляції.
Раніше британський прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив, що не підпише вдосконалену версію договору ЄС, покликану вирішити кризу єврозони, якщо там не буде гарантій захисту британських інтересів.
За його словами, захисту потребують як єдиний ринок, так і фінансовий сектор Великобританії.
Договір ЄС може бути переписаний для того, щоб досягти більш тісної фінансової інтеграції всередині єврозони. Проте для цього потрібна згода всіх 27 країн, що входять в Євросоюз, включаючи Великобританію.