ua en ru

Валютні спекулянти винні в ослабленні гривні, - банкір

Причиною нестабільності на валютному ринку став ситуативний попит людей, які піддалися паніці в умовах загострень політичної ситуації. Такі дії пояснюються нерозумінням економіки та її показників. Про це заявив глава правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

"У нинішній нестабільності має місце спекулятивний фактор. Якщо подивитися в історичну довідку, то можна побачити, що курс так поводився в моменти кризових явищ або політичних загострень. Виходячи з нинішніх показників, говорити про зниження курсу гривні не доводиться", - сказав він.

На даний момент, за словами банкіра, банківська ліквідність забезпечена в достатній мірі, а ситуація на грошовому ринку і коррахунках в НБУ характеризується позитивними показниками.

Гриджук пояснює, що нинішнє ослаблення гривні викликане ситуативним попитом людей, які піддалися паніці в умовах загострень політичної ситуації.

"Все це йде від нерозуміння економіки та її показників. З цим психологічним фактором потрібно поводитися трохи інакше. Людям потрібно запастися терпінням і слухати професіоналів, які знають, як курс повинен поводитися", - додав експерт.

Коментуючи реакцію ринку на очікуване надходження другого траншу російського кредиту, він зауважив, що будь-яке надходження коштів буде нести стабілізуючий ефект.