ua en ru

В ПАР суд заборонив пісню часів боротьби з апартеїдом.

Суд Йоханнесбургу (ПАР) заборонив популярну на початку 1990-х років пісню, в якій є рядок із словами "Убий бура" (білого фермера), вирішивши, що вона порушує закон. У зв'язку з цим в правлячому Африканському національному конгресі (АНК) заявили, що пісня є частиною історії партії і відноситься до часів боротьби з режимом апартеїду і расизмом білого уряду ПАР, передає BBC.

АНК має намір подати апеляцію на рішення суду. Пісня опинилася в центрі політичних дебатів на початку березня, коли її виконав на одному з мітингів лідер молодіжного крила АНК Джуліус Малема. За виконання цієї пісні він звинувачується в закликах до насильства і розпалюванні расової ненависті, оскільки в пісні є фраза "Убий бура, убий фермера". Як пояснив прес-секретар АНК Джексон Мтембу, пісню співали ще до народження Дж.Малеми, який почув її від старших членів партії. Він додав, що приведена в суді фраза вирвана з контексту.

Скандал виник, зокрема через те, що в ПАР досить часто здійснюються напади на ферми. При цьому фермерством, в основному, як і раніше займаються білі громадяни Південної Африки. За даними південноафриканської поліції, з 1997 р. по 2007 р. було убито більше 1,2 тис. фермерів і найманих сільгоспробітників.