ua en ru

В Узбекистані проходять парламентські вибори.

В Узбекистані сьогодні проходять вибори в олій мажліс (нижня палата парламенту) Республіки Узбекистан і місцеві кенгаши (ради) народних депутатів. У 06:00 ранку за місцевим часом (03:00 за київським часом) по всій країні відкрилися двері 8 тис. 447 виборчих ділянок, розташованих в 135 виборчих округах. 44 виборчих ділянки відкрилися при представництвах Узбекистану в іноземних державах. У голосуванні візьмуть участь понад 17 млн 215 тис. громадян країни, що володіють правом голосу.

За місця в парламенті борються чотири політичні партії. Це Народно-демократична партія Узбекистану (НДПУ), Демократична партія "Міллій тікланіш" ("Національне відродження"), Соціал-демократична партія "Адолат" ("Справедливість") і Рух підприємців і ділових людей - Ліберально-демократична партія Узбекистану (УзЛіДеп). 517 кандидатів претендують на 135 місць. Квота в 15 місць виділена Екологічному руху Узбекистану. Депутати від цього руху обираються сьогодні ж шляхом таємного голосування на республіканській конференції екологів.

На виборчих ділянках присутні місії спостерігачів від низки держав, міжнародних організацій і рухів. Серед них - спостерігачі виконавчого комітету СНД, Шанхайської організації співпраці, Організації Ісламська конференція, а також спостерігачі від 36 держав, зокрема Австрії, Бельгії, Угорщини, Великобританії, Німеччини, Греції, Єгипту, Ізраїлю, Індії, Іспанії, Італії, Індонезії, КНР, Кувейту, Латвії, Малайзії, Нідерландів, ОАЕ, Пакистану, Польщі, Республіки Корея, Російської Федерації, Словаччини, Саудівської Аравії, США, Туреччини, України, Франції, Японії та інших країн.