ua en ru

В Україні розроблено план дій із запобігання паводкам.

Держкомісія України з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розробила план дій із запобігання паводкам в 2010 р., передає "Комерсант-Україна". План містить перелік заходів, які в певні терміни повинні провести міністерства і відомства для запобігання повеням і іншим надзвичайним ситуаціям, пов'язаним з пропуском льодоходу в 2010 р. Зокрема, до 1 лютого обласні, міські і районні адміністрації повинні були провести інвентаризацію резервів захисного одягу, засобів освітлення, паливних і будівельних матеріалів, призначених для ліквідації надзвичайних ситуацій, а також забезпечити безперебійну роботу систем зливової каналізації і визначити зони можливого виникнення паводків.

Як повідомив виданню міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, план не має загальної витратної частини, оскільки носить організаційний характер. "Витрати визначаються індивідуально - наприклад, на останньому засіданні Кабінет міністрів виділив Держкомітету з водного господарства 30 млн грн на протипаводкові заходи і підготовку до пропуску льодоходу", - повідомив міністр. У МНС вважають, що основних паводків в результаті рясного сніготанення в Україні варто очікувати в другій декаді квітня. За словами міністра, детальніші прогнози міністерство підготує до кінця лютого, грунтуючись на інформації Гідрометцентру.
Разом з тим вже зараз в МНС називають території, які можуть опинитися цієї весни в зоні паводків і повеней. "Це території уздовж Дніпра, Рівненська, Чернігівська і Херсонська області, Карпати. Потенційно небезпечні об'єкти в цих зонах - атомні станції, склади отрутохімікатів, паливно-мастильних матеріалів, сміттєзбірники - захищатимуться додатково", - уточнив В.Шандра.
На думку міністра, будь-яке місто може протистояти підтопленням, якщо безперебійно працює зливова каналізація, очищення якої входить до компетенції комунальних служб.
Хоча велику частину підготовчих заходів планувалося завершити до 1 лютого, вже зараз зрозуміло, що пункт, що стосується забезпечення роботи зливової каналізації, виконаний не скрізь. Зокрема, в Києві, де, за прогнозами Гідрометцентру, очікується найбільша за п'ять років повінь, пройшла перевірка каналізаційних систем зливу і русел малих річок. За словами першого заступника голови Київської міської держадміністрації Анатолія Голубченка, столичні водоймища захаращені побутовим сміттям, поваленими деревами, замулені, через що суттєво знизилася їх пропускна спроможність. На розчищення гідротехнічних споруд в минулий четвер (18 лютого) міськадміністрація виділила 4,2 млн грн.
В той же час, як повідомив видання заступник начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко, до кінця зими в Україні не очікується істотних опадів, які могли б вплинути на інтенсивність паводків. "На початку тижня в лівобережній частині України можливий невеликий сніг з дощем, температура повітря - від -3 до +3°C. В середині тижня нас чекає невелике похолодання, яке не торкнеться південної частини країни, - там збережеться температура +3-8°C",- повідомив А.Прокопенко.