ua en ru

В Україні розпочалося згортання свободи слова, - експерти.

Переважна більшість українських експертів вважають, що дії нової влади спрямовані на згортання свободи слова в Україні. Про це свідчать результати опитування українських експертів та інтелектуалів видання "Політична думка", передає "Радіо "Свобода".

Зокрема, видавець Іван Малкович наголосив, що давно не дивиться політичні ток-шоу, а єдиним об'єктивним вважав шоу на 5-му каналі - "5 копійок". "Тепер цієї програми немає. А це була одна з найнезаангажованіших програм. Її відсутність яскраво вказує на згортання свободи слова. Принаймні так сприймається цей факт у середовищі моїх друзів", - сказав він. Крім того, за словами видавця, побільшало відверто українофобських провокацій, і проявом однієї з них є події на виставці в "Українському домі".

В свою чергу медіа-експерт Наталя Лігачова зауважила, що наразі телепрограми, особливо новини, стають схвальними до влади. "Ми вже давно не бачимо позиції, думок цікавих, незалежних експертів. Так само в телепросторі уже не бачимо коментарів опозиції. Дедалі менше і менше на екрані Тимошенко і незалежних експертів", - сказала вона.

Політолог Віктор Небоженко зауважив, що наразі можна говорити про самоцензуру керівників каналів, менеджерів, бо вони не знають, як підлаштуватися під нову владу, і не знають, що вони матимуть від неї. "Йде цілеспрямована робота у звуженні поля критики влади... А що ви хотіли? Дива не буде, якщо Ганна Герман буде керувати інформаційним простором України. Вона буде робити все, аби українські ЗМІ були під контролем Януковича", - сказав він. За словами В.Небоженка, лідера БЮТ Юлію Тимошенко не запрошують на політичні шоу, бо влада боїться її як сильного опонента.

В свою чергу громадський діяч, поет Володимир Цибулько наголосив, що свобода слова недавніх часів була швидше імітаційною. При цьому, за його словами, нинішня модель політичного мовлення свідчить, що владі політичні дискусії взагалі непотрібні, і в цьому вона намагається наслідувати російський істеблішмент. "Є ознаки згортання свободи слова, але страшніше інше. Зараз фактично телепростір віддається в розпорядження маргіналів... Нині в українському телепросторі немає якісних дискусій ані політичних, ані культурних", - сказав він.

Політолог Володимир Фесенко висловив думку, що поки що очевидних утисків свободи слова немає. "Але натяки на це вже є. На окремих телеканалах уже є самоцензура швидше. Я дивлюся політичні шоу, і в мене відчуття, що всі бігають по колу, тобто є якесь повторення. Немає змістовних дискусій", - наголосив він.