ua en ru

У «Турбоатомі» здано направляючий апарат гідротурбіни для Київської ГЕС.

Направляючий апарат гідротурбіни для Київської ГЕС випробувано й здано для відвантаження ВАТ "Турбоатом", як повідомляють у компанії. Випробування проведено в присутності представників замовника: всі контрольовані параметри відповідають вимогам і схвалені замовником.

На Київській ГЕС модернізується горизонтальна капсульна гідротурбіна з встановленням нового робочого колеса та направляючого апарата. Конструктори ВАТ "Турбоатом" створили нове поворотно-лопатеве робоче колесо діаметром 6 м з оновленою лопатевою системою та обладнали направляючий апарат лопатками з покращеним профілем. Після реконструкції потужність гідроагрегата зросте з 19,2 МВт до 21 МВт, ККД збільшиться на 4%, зросте також екологічна безпека й термін роботи турбіни.

До кінця лютого "Турбоатом" планує відвантажити ВАТ "Укргідроенерго" направляючий апарат для Канівської ГЕС і робоче колесо для Київської ГЕС.

Сьогодні в цехах заводу виготовляють 8 турбін для модернізації ГЕС Дніпровського каскаду.

Каскад Дніпровських ГЕС і ГАЕС складається з восьми гідроелектростанцій сумарною потужністю бл. 4 млн кВт. На каскаді працюють 93 турбіни, з яких 90 поставлено ВАТ «Турбоатом». Основне устаткування Дніпровських станцій введено в експлуатацію в 1950-1975 рр.

Реалізація проекту реконструкції Дніпровського каскаду почалася 1996 р.