ua en ru

В.Щербань навряд чи знову стане губернатором Сумщини, - експерти.

Головою Сумської обласної державної адміністрації при Президенті Вікторі Януковичі стане креатура почесного громадянина Глухова (Сумська обл.), народного депутата від Партії регіонів Андрія Деркача і головного акціонера ВАТ «Сумське СНПО ім. Фрунзе» Костянтина Григоришина. Вагоме слово скаже і голова наглядової ради СНПО, почесний громадянин Сум Володимир Лук'яненко. Про це кореспонденту РБК-Україна заявили більшість сумських експертів.
Не виключено, що посаду губернатора може залишити за собою діючий голова ОДА Микола Лаврик, про що в Сумах згадав народний депутат від ПР Анатолій Кінах.
Директор сумського Центру досліджень регіональної політики Олександр Хоруженко вважає, що якщо крісло губернатора займе лояльна до А.Деркача та К.Григоришина особа, то М. Лаврик піде працювати разом з А.Кінахом, наприклад, до Міністерства економіки.
Сумський політичний оглядач, коментатор радіо «Слобода-FM» Андрій Тарнаруцкій визначив три групи впливу в обласній організації Партії регіонів: "яструби", які хочуть помсти за 2004 р. і спробують повернути на Сумщину найбільш одіозні фігури (екс-губернатора області Володимира Щербаня, екс-ректора Сумського національного аграрного університету Олександра Царенка, екс-начальника обласного управління МВС України Миколу Плєханова); "голуби", що бажають знайти компроміс з місцевими елітами; найсильніші з трьох, "прагматики" - бізнесмени, для яких головне отримати преференції через підконтрольність нового керівника області.
Володимир Полохало, народний депутат від БЮТ, керівник обласного штабу Юлії Тимошенко припускає, що облдержадміністрацію очолить Володимир Щербань чи політик, схожий з них за характером. "Янукович на дві третини зробить зачистку. Він буде розставляти на посади донецьких", - прогнозує бютівець.
У Партії регіонів заявили, що ОДА очолить уродженець Сумщини. "Ми розглядаємо для Сумщини виключно колегіальну модель управління. Наша позиція - перенесення центру влади в регіони. Обласна рада формує виконком, виконком реально керує процесами в області. На посаду губернатора у нас є як мінімум дві-три кандидатури. Це обов'язково будуть вихідці з Сумщини . Поки що їх не називаємо - для нас важливі показники рівня довіри до цих людей, у тому числі за підсумками виборчої кампанії", - заявила прес-служба Сумської обласної організації ПР на прохання прокоментувати, хто може стати губернатором при Президенті Вікторові Януковичу.
Відомо, що А.Деркач не претендує на губернаторський пост. В.Щербаню 26 січня виповнилося 60 років, тому він не має шансів в третій раз очолити область. Чи захоче керівник обласної організації Партії регіонів Юрій Чмирь, колишній народний депутат, працювати губернатором, невідомо. Серед кандидатур на посаду голови ОДА також називають заступника голови облдержадміністрації, екс-мера Глухова Миколу Деркача, голову обласного відділення Антимонопольного комітету, екс-керівника Глухівської райдержадміністрації Миколу Ільченка та керівника «Сумистандартметрологія» Віктора Хярма. "Але може, знову буде варяг, на наш сором", - зазначає керівник обласного відділення Комітету виборців України Володимир Пономаренко.