ua en ru

В.Шандра: Цьогорічні повені в Україні будуть на середньому або вище за середній за останні роки рівні.

Цьогорічні повені в Україні будуть на середньому або вище за середній за останні роки рівні. Про це на прес-конференції за підсумками розгляду відповідних питань у Кабміні заявив міністр надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, передає кореспондент РБК-Україна.
Міністр уточнив, що рівень водопілля залежатиме від швидкості танення снігу і кількості опадів. Остаточний, більш детальний прогноз, за його словами, Гідрометцентр підготує 22 лютого ц.р.
"У нас на території України у 2-3 рази більше (за середній рівень) накопичено вологи у снігу. З другої сторони, запаси вологи у ґрунті досить незначні... ґрунт промерз на 30-50 см, що є досить незначною кількістю", - заявив В.Шандра.
Він також зазначив, що зараз активно ведеться підготовка Дніпровського каскаду на предмет зниження рівня води. На даний момент Дніпровський каскад вже може прийняти 8 куб. км надлишкової води. "На 1 березня будемо мати 9 куб. км, а в цілому на водопілля - до 13-14 куб. км надлишкової води (зможе прийняти Дніпровський каскад)", - пояснив міністр.
В.Шандра повідомив, що для підготовки шлюзів на малих і середніх річках Держводгосп отримає 30 млн грн. Відповідне рішення Кабмін ухвалив сьогодні.
Для уникнення заторів на воді в Україні створено 27 піротехнічних груп, які підриватимуть вибухівкою кригу. Також дано доручення розбивати кригу на Дніпрі криголамами і самохідними засобами.
Щодо ситуації на Заході України, за словами В.Шандри, у випадку середнього і вище за середній рівень повені, катастрофічних затоплень не буде.
В.Шандра також повідомив, що наразі закінчується підготовка остаточного кошторису робіт з підготовки до весняного водопілля 2010 р. Цей кошторис буде представлено на наступне засідання Кабміну, яке відбудеться 24 лютого ц.р.
Щодо деяких південних областей, де танення снігу вже завдало збитків, міністр повідомив, що до МНС від цих областей не надходили дані, скільки коштів потрібно для ліквідації підтоплень.