ua en ru

Необхідне проведення комплексної реформи податкової системи України, - дослідження.

Згідно опитуванню "Ukraine: Tax Policy Snapshot 2009", який проводився компанією Appleton Mayer с 5 по 19 квітня ц.р., дисбаланси податкової системи України створюють нерівномірне податкове навантаження і, як результат, призводять до збільшення зростання тіньового сектора економіки, ухилення від оподаткування, зменшення податкових надходжень.

"Особливо гостро дисбаланси податкової системи стали проявлятися з початком фінансово-економічної кризи. Падіння попиту на цільових ринках, неконтрольоване збільшення вартості базових ресурсів, хаос на валютному ринку поставили на межу виживання цілі галузі, які є бюджетоутворюючими. Як показують результати опитування, 81% опитаних компаній, що працюють в Україні, констатували значне погіршення ситуації в сфері оподаткування в 2009 р.", - сказано у звіті Appleton Mayer.
Серед ключових проблем системи оподаткування, що заважають розвитку бізнесу, 94% респондентів відзначили нестабільність податкового законодавства, відсутність прозорих і стабільних "правил гри" (94%), відсутність у платників податків реальних правових гарантій (92%), недопрацьовано і неузгоджене податкове законодавство (88% ).
"В ході опитування 87% респондентів позитивно поставилися до ідеї запровадження в Україні моделі партнерських взаємин між податковими органами та платниками податків, однак тільки 3% вірять у те, що це можливо в найближчі 2-3 роки", - відзначили в Appleton Mayer.
Відповідаючи на питання "Що в першу чергу необхідно зробити для того, щоб змінити ситуацію в сфері оподаткування на краще?", 91% респондентів відзначили проведення відкритого обговорення всіх нововведень і змін у сфері оподаткування, формування стабільного і збалансованого податкового законодавства (91%), реалізацію політики інформаційної відкритості у сфері державних фінансів (89%), оптимізацію кількості податків і зборів (89%) і спрощення процедури адміністрування сплати податків і зборів (89%).
"Щодо прогнозу розвитку ситуації в сфері оподаткування в 2010 р. серед представників українського бізнесу переважають песимістичні настрої: 66% опитаних керівників компаній, що працюють в Україні, вважають, що ситуація зміниться на гірше, 10% вважають, що нічого кардинально не зміниться і тільки 7 % вірять у поліпшення ситуації", - підкреслюють аналітики.
Як резюме в Appleton Mayer прийшли до наступного висновку: "Просте підвищення податків і зборів, а також збільшення їх кількості, не призведе до позитивного результату. Необхідні кардинальні кроки - проведення комплексної реформи податкової системи України, яка надто довго відкладалася. Без цього неможливо підготувати "стартовий майданчик" для проведення ефективного перезапуску економіки України. Не кажучи вже про залучення додаткових ресурсів на проведення стратегічної реорганізації існуючої економічної моделі ".