ua en ru

У Литві оголошено конкурс для інвесторів у будівництво АЕС.

Литва сьогодні оголосила конкурс для інвесторів у будівництво нової атомної станції. Відповідне запрошення опубліковане в офіційному виданні Європейського союзу (ЄС) Official Journal of European Union, а 9 грудня з'явиться і в офіційних литовських ЗМІ. Заявки на конкурс підприємство з реалізації проекту нової АЕС приймаються до 29 січня 2010 р.
Стратегічному інвесторові буде запропоновано викупити контрольний пакет акцій компанії з реалізації проекту нової АЕС, а разом з регіональними партнерами - партнерам Литви за цим проектом - Латвією, Естонією і Польщею - до 100% акцій. Міністерство енергетики Литви також може інвестувати в компанію з реалізації проекту і стати міноритарним акціонером - безпосередньо або через іншу структуру, контрольовану державою.
Компанії з реалізації проекту передбачається надати дві альтернативні ділянки землі у Вісагінасі - їх можна буде здати в оренду або продати із зарахуванням у капітал компанії.
Передбачається, що стратегічним інвестором в нову АЕС могла б стати велика енергетична компанія, в числі яких згадуються 7 європейських компаній - EDF, E.On, GDF Suez, Enel, Iberdrola, RWE, Vattenfall.
Передбачувана тривалість конкурсу - 6 місяців, протягом трьох з них проводитиметься відбір майбутніх учасників на підставі кваліфікаційного критерію, і від них надходитимуть пропозиції, що не зобов'язують, а протягом ще трьох подальших місяців передбачається вести підготовку пропозицій, що зобов'язують, і переговори з двома учасниками конкурсу, що представили кращі пропозиції.
Інвестиції в один реактор, залежно від технологій, складуть 3-5 млрд євро (10,36-17,26 млрд литів), кількість реакторів на новій АЕС може скласти два або три.
Завершити переговори з потенційними партнерами - Латвією, Естонією і Польщею, а також з потенційними інвесторами і підписати з ними договори планується восени 2010 р., потім ще два роки піде на проектування і шість років - на будівництво ядерних реакторів.

RWE