ua en ru

У ПАР почався страйк робітників Lonmin, який може призвести до дефіциту платини

У ПАР почався страйк робітників компанії Lonmin, другого в світі виробника платини, яка призвела до закриття шахти Марікана і можливо викличе дефіцит платини у всьому світі. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Страйк є першим великим порушенням діяльності в південноафриканській гірничодобувної галузі цього року, компанії і профспілки готуються до переговорів щодо заміни існуючого дворічної угоди про заробітну плату, повідомляє The Wall Street Journal.
Можливість подальшого погіршення ситуації і можливе скорочення виробництва являють собою великий ризик для економіки ПАР, так як видобуток дорогоцінних металів складає близько 10% від обсягу виробництва в країні.

Торік протести також почалися на шахті Марікана, але незабаром набули масового характеру, і в результаті цих хвилювань загинули 34 людини. Заворушення призвели до падіння видобутку в країні, а на цьому тлі три найбільших рейтингових агентства знизили рейтинг ПАР.

При цьому гірничодобувні компанії починають згортати свої операції в країні, що означає втрату робочих місць і додатковий удар по економіці ПАР. Village Main Reef оголосила про те, що скоротить частину з 1,9 тис. співробітників, що працюють в підрозділі Buffelsfontein, а Anglo American Platinum повідомила про скорочення 6 тис. співробітників.

Новини про страйк в Lonmin, поряд з прогнозами про те, що попит на платину буде перевищувати пропозицію в цьому році, призвели до зростання цін на платину на європейському спотовому ринку. Також зростають ціни на паладій, який часто проводиться разом з платиною.

Прес-секретар Lonmin Сью Вея сказав, що шахта Марікана у вівторок була закрита, а співробітники, хоча і приїхали на роботу, в саму шахту не спускалися.

Основною причиною хвилювань є конфлікт між Національною спілкою гірників (NUM) та Асоціацією профспілок шахтарів та будівельників (AMCU). AMCU привертає все більше членів, обіцяючи поліпшення заробітної плати та умов праці, що призводить до втрати впливу NUM. При цьому багато працівників критикують NUM за те, що у лідерів союзу занадто теплі стосунки з керівництвом гірничодобувних компаній.

Виконавчий директор AngloGold Ashanti визнав, що гірничодобувні компанії платили зарплату лідерам NUM, для того щоб допомогти розвитку профспілок, але зазначив, що зараз такої практики немає.

Шахтарі розпочали страйк з вимогою того, щоб представники NUM залишили офіс Марікана. При цьому зараз у AMCU входять близько 70% працівників шахти. В даний момент профспілки і представники компаній проводять переговори.

Читайте також: Збитки від страйків на рудниках в ПАР перевищили 1 млрд дол