ua en ru

У Ємені марш незгодних з умовами передачі влади в країні прямує до столиці

У Ємені марш незгодних з умовами передачі влади прямує до столиці країни - м. Сан. Протестуючі вийшли з г.Таіза до вимог суду над колишнім президентом Алі Абдаллою Салехом і зняття заборони на його судове переслідування, який передбачений угодою про передачу влади, повідомляє Al-Jazeera.

"Наша мета - остаточно повалити антинародний режим і судити винних. Ми проти коаліційного уряду і імунітету від судового переслідування, передбаченого саудівським угодою", - повідомив по телефону головний організатор акції Вадд Аль-Адіб, перебуваючи на підході до столиці.

На його думку, тимчасовий уряд, що складається з членів правлячої партії та опозиції, мета якого - організація лютневих виборів нового кабінету міністрів, некомпетентно. Вірні президенту бойові частини під проводом сина А. Салеха, а також їх противники - войовничі племена і військові частини, переметнувся до опозиції, ще не склали зброю, зіткнення не припиняються. Тому протестувальники повинні особисто проконтролювати складання зброї протиборчими сторонами.

"Опозиція нехтує угодою, ми не будемо винні в зриві передачі влади", - говориться в офіційному повідомленні правлячої партії, поширеній у відповідь на що йде в бік столиці марш.

Нагадаємо, 23 листопада 2011 р. колишній президент Ємену Алі Абдалла Салех підписав угоду про передачу влади в Ємені. Президент погодився скласти повноваження з метою громадянського примирення в країні при забезпеченні йому і членам сім'ї імунітету від кримінального переслідування. 28 листопада ц.р. на пост прем'єр-міністра країни був обраний лідер опозиції Мохаммед Басіндва. До переходу на бік опозиціонерів він займав пост міністра закордонних справ, після виходу зі складу кабінету став головою Національної ради - керівного органу противників екс-президента.

В Ємені в січні 2011 р. почалися масові заворушення, практично одночасно з аналогічними виступами в Тунісі, Єгипті та інших державах Північної Африки і Близького Сходу. Протестувальники вимагали відставки А. Салеха, який правив країною більше 30 років. Останній став припиняти виступи за допомогою поліції та армії. На бік опозиції перейшов ряд підрозділів єменських збройних сил, і боротьба за владу в державі поступово почала набувати озброєний характер.

До Салеха вже три лідери держав були відсторонені від влади в ході "арабської весни".