ua en ru

В.Яцуба: Центральній владі доведеться підсилити контроль за місцевим самоврядуванням

Центральній владі в Україні доведеться підсилити контроль за місцевим самоврядуванням, яке в даний момент функціонує не дуже ефективно, заявив "Дзеркалу тижня" міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба.

"Державі доведеться підсилити контроль місцевої самоврядності. Іншого виходу немає. Особливо в частині функцій, які держава йому делегує. Має бути хтось, хто говорить "стоп", - підкреслив міністр, - Перш ніж говорити про права місцевого самоврядування, треба змусити місцеву владу працювати на регіони".
При цьому як приклад малій ефективності діяльності місцевої самоврядності він навів облради.
"Перш ніж стати справжніми представницькими органами влади, вони (облради) повинні пройти довгу дорогу. Всім відомо, що обласні поради, не можуть порозумітися з територіальними общинами. Функція обласної поради як виразника спільного інтересу територіальних громад взагалі не є" видимим, - констатував В.Яцуба.
Одним із способів поліпшення роботи місцевої самоврядності він рахує висновок між центральною владою і регіонами економічних угод.
"Ми бачимо вихід в ув'язненні економічних угод з регіонами. Коли на середньостроковий період будуть визначені пріоритети території. Які їй самостійно належить визначити, отстоять і отримати на них фінансування. Область і громади будуть вимушена працювати на загальне благо. Аби потім вже реалізувати Європейську хартію", - повідомив В.Яцуба.
При цьому він підкреслив, що передача повноважень регіонам з боку центру можлива лише після збільшення ефективності органів місцевої самоврядності.
"Я переконаний, що передавати владу можна, лише добре підготувавши грунт. Поки ми не доб'ємося того, аби райони і області почали працювати над розвитком територій, робити проекти, які відповідають європейським стандартам, жодні функції і повноваження їм передавати не можна", - упевнений міністр регіонального розвитку і будівництва.