ua en ru

У Японії сьогодні пройдуть траурні заходи на згадку про загиблих в результаті землетрусу і цунамі 11 березня

У Японії сьогодні, через півроку після руйнівного землетрусу і цунамі 11 березня, відбудуться траурні заходи на згадку про загиблих і акції протесту проти використання в країні атомної енергії, передає радіо "Свобода".

Підземний поштовх магнітудою 9 призвів до численних руйнувань і викликав серію хвиль цунамі, висота яких на окремих ділянках узбережжя досягала 40 м. За даними національного поліцейського управління, виявлені і були пізнані тіла 15 тис. 781 людини. У списках зниклих без вести досі вважаються 4 тис. 86 людей. Дах втратили понад 350 тис. осіб. Багато з них досі повинні проживати в тимчасових притулках.

Удар стихії залишив після себе більше 22 млн т уламків. Їх прибирання на тимчасові сховища є зараз однією з основних проблем у постраждалих районах. До справжнього моменту прибрано лише 54% уламків. За оцінками японського уряду, відновлення північного сходу країни від наслідків стихійного лиха обійдеться щонайменше в 23 трлн ієн.

Викликану землетрусом аварію на АЕС "Фукусіма-Дайічі" називають найбільш серйозною ядерною кризою після катастрофи в Чорнобилі. Багато хто побоюється, що на підприємстві продовжується витік радіації, викликаний розправленням паливних стрижнів в реакторах.

Японський уряд, критикований за недостатні зусилля з ліквідації наслідків землетрусу, в суботу залишив новий міністр праці Йосіо Хатіро, який раніше назвав зону навколо аварійної АЕС "містом смерті".