ua en ru

У Японії зростання ВВП у III кварталі склало 1,9%, - попередні дані

У Японії зростання ВВП, за попередніми даними, у III кварталі 2013 р. в перерахунку на річні темпи (annualized) склало 1,9%. Про це йдеться в доповіді уряду країни. Результат перевершив прогнози експертів: аналітики очікували, що зростання даного показника складе 1,7%.

У Японії зростання ВВП, за попередніми даними, у III кварталі 2013 р. в перерахунку на річні темпи (annualized) склало 1,9%. Про це йдеться в доповіді уряду країни. Результат перевершив прогнози експертів: аналітики очікували, що зростання даного показника складе 1,7%.

У квартальному численні зростання ВВП у III кварталі 2013 р. склало 0,5% проти зростання на 0,9% кварталом раніше і прогнозованого зростання ВВП на рівні 0,4%.

Незважаючи на те, що зростання сповільнилося порівняно з попередніми двома кварталами 2013 р., економіка Японії демонструє підйом вже протягом третього кварталу поспіль.

Однак є й негативні моменти, передає "Росія 24". Порівняно з попередніми кварталами, економічне зростання сповільнилося. Нагадаємо, що в I кварталі зростання склало більше 3%, а у II кварталі економіка зросла на 3,8%.

Економічне зростання було досягнуто в основному за рахунок масштабних бюджетних витрат на інфраструктурні проекти, а також за рахунок житлового будівництва, йдеться в заяві уряду Японії. А от внутрішній попит споживачів та інвестиції серйозного зростання не показали.

Також відзначається уповільнення експорту порівняно з минулим роком. Експерти пов'язують це з уповільненням у сусідніх країнах, таких як Китай і Південна Корея.

Фондовий індекс Японії сьогодні впевнено зростає, додаючи 2,55%. Крім внутрішніх новин, інвестори відіграють позитив зі США, де фондові індекси оновили історичні максимуми.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Банк Японії знизив прогноз щодо зростання економіки країни в поточному фінансовому році, а прогноз на наступний рік був поліпшений. Як очікується, інфляція перевищить 2% вже у 2014 ФР. За прогнозом центробанку, японська економіка у 2013 фінансовому році, який завершиться 31 березня 2014 р., виросте на 2,7%. Попередній прогноз передбачав зростання на 2,8%.

Раніше, на початку жовтня, японський ЦБ позитивно оцінив темпи відновлення економіки країни, а також прийняв рішення зберегти колишню монетарну політику, спрямовану на збільшення грошової бази в межах 60-70 трлн ієн щорічно (приблизно 600-700 млрд дол.), без зміни.

Зазначимо, Японія останнім часом відчуває певні складнощі зі зростанням споживчих цін. Так, у липні ц.р. інфляція у Країні висхідного сонця виросла до п'ятирічного максимуму, склавши 0,7% у річному вираженні.

У вересні повідомлялося про плани уряду Японії щодо введення податкових пільг для компаній у зв'язку з найтривалішим спадом в інвестиційному бізнесі від 2009 р.

Як відомо, вартість обслуговування державного боргу Японії наступного фіскального року (з 1 квітня 2014 р. по 31 березня 2015 р.) перевищить 25 трлн ієн (257 млрд дол.).

Японія переживає економічну стагнацію протягом більше 20 років. Наприкінці 2000-х рр. ситуація погіршилася через глобальну фінансову кризу. При цьому обсяг соціальних витрат уряду у 2010 р. порівняно з 1990 р. виріс із 47 до 103 трлн ієн. Велика частина (понад 90%) японського боргу виражена у ієнах і належить внутрішнім інвесторам. Японія володіє другими за розмірами золотовалютними резервами у світі, що перевищують 1 трлн дол.