ua en ru

У Японії проведуть дострокові парламентські вибори після оголошення про рецесію

У Японії проведуть дострокові парламентські вибори після оголошення про рецесію Джерело фото:EPA
Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе розпустить парламент і проведе дострокові вибори.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе розпустить парламент і проведе дострокові вибори. Про це він заявив у вівторок керівництву правлячої Ліберально-демократичної партії. Напередодні стало відомо, що економіка країни опинилася в стані рецесії.

Прес-конференція, на якій буде оголошено про проведення в Японії позачергових парламентських виборів за два роки до планового терміну, біла запланована на 19:10 за токійським часом (12:10 за київським), повідомляє Reuters з посиланням на телеканал NHK. Голосування буде призначено на 14 грудня.

Абе також має намір заявити про відстрочення другої фази введення 10%-го податку на продаж на півтора року. Раніше планувалося ввести з жовтня 2015 року.

У понеділок були опубліковані дані про те, що економіка країни скоротилася другий квартал поспіль, що означало настання технічної рецесії. Reuters зазначає, що на зменшенні ВВП позначилося квітневе збільшення податку на продажі з 5 до 8%.

Абе, який зайняв посаду прем'єра в грудні 2012 року, обіцяв оживити японську економіку системою заходів, що отримала назву "абеноміка". Вона включала в себе пом'якшення монетарної політики, фіскальне стимулювання та реформу державного пенсійного інвестиційного фонду.

Reuters зазначає, що рішення Абе про дострокові вибори продиктовано його прагненням отримати новий прем'єрський мандат, поки його рейтинги не опустилися нижче. В даний час його діяльність схвалює близько половини виборців, що вважається міцною підтримкою з японським стандартам.