ua en ru

В Японії фондові торги 30 січня закрилися зниженням індексу Nikkei на 2,45%

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні сильним пониженням індексу Nikkei на 2,45%. Причинами такого падіння стали скорочення програми "кількісного пом'якшення" (QE3) в США.  

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні сильним пониженням індексу Nikkei на 2,45%. Причинами такого падіння стали скорочення програми "кількісного пом'якшення" (QE3) в США і несприятливі макроекономічні дані з КНР сталі.

Як і очікували трейдери по всьому світу, американський Федрезерв скоротив викуп казначейських облігацій та іпотечних цінних паперів ще на 10 млрд дол - до 65 млрд дол. Урізання QE3 відбувається на другому поспіль засіданні Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федрезерву. Оскільки FOMC проводить зустрічі один раз на півтора місяця, з такими темпами можуть стати дійсністю побоювання деяких експертів про те, що до кінця 2014 р. QE3 може взагалі бути зведена до нуля.

Як відзначають аналітики, найбільш неприємним для інвесторів був не сам факт урізання стимулюючої програми, а те, що це було зроблено зараз, досить турбулентний час. Мова йде про турботу за стабільність економік, які останній тиждень тримають трейдерів в напрузі.

Вранці 23 січня банк HSBC представив попередні дані по індексу ділової активності в промисловості КНР. Індекс знизився вперше за півроку, впавши за відмітку в 50 пунктів, що означає стагнацію. Пізніше в той же день уряд Аргентини відмовився від підтримки песо на зовнішньому валютному ринку і фактично девальвувало його. Все це призвело до обвалу національних валют найбільших країн, що розвиваються.

Однак сьогодні вночі ситуація погіршилася після публікації HSBC переглянутого PMI в промисловості КНР. У порівнянні з попередніми даними минулого тижня (49,6 пункту) фінальний показник знизився ще на 0,1 пункту - до 49,5 пункту. Це не означає уповільнення китайського промвиробництва, але відображає песимізм бізнесменів щодо майбутнього розвитку промисловості. Це частково пояснюється і відходом КНР від експортно орієнтованого типу економіки і названими раніше проблемами країн, що розвиваються.

У Токіо, як і на інших фондових ринках, інвестори насторожено поставилися до уповільнення серед промислових компаній КНР: минулого тижня попередні дані по PMI Китаю показали падіння індексу за позначку 50 пунктів (до 49,6 пункту). Крім того, після девальвації аргентинського песо інвестори почали масово йти з валют країн, що також сприяло дестабілізації ринків світу.

У трійці лідерів за підсумками сесії 30 січня 2014 р. в Токіо знаходяться поштовий сервіс Yamato Holdings (+2,5%), оператор залізничної мережі Central Japan Railway (+2,2%) і друкарня Dai Nippon Printing (+1,2%). Всього ж з 225 компаній в лістингу Nikkei в "плюсі" завершили торги лише 7 з них.

Серед фірм, чиї котирування знизилися сильніше за все, варто виділити банк Shinsei (-8,1%), девелоперську компанію Tokyo Tatemono (-6,3%) і виробника фотоапаратури Nikon (-5,6%).

Торги по акціях японських автовиробників закрилися в "червоній" зоні. Акції Nissan Motor подешевшали на 2,4%, ціна паперів Toyota Motor знизилася на 2,3%, котирування Mitsubishi Motors знизилися на 0,7%, а ринкова капіталізація Honda Motor скоротилася на 2,5%.

За підсумками торгів 30 січня 2014р. індекс Nikkei опустився на 2,45% і склав 15007,06 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,32 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,47 ієни/дол.