ua en ru

В.Янукович упевнений, що робота місії МВФ в Україні завершиться чіткими домовленостями з урядом

Робота місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні завершиться чіткими домовленостями з урядом. Про це заявив сьогодні в ході розширеного засідання уряду Президент України Віктор Янукович, передає кореспондент РБК-Україна.

В.Янукович зазначив, що із цього приводу мав розмову з директором-розпорядником МВФ Домініком Строс-Каном.

"Ми домовилися, що робота місії Фонду, яка прибула в Україну, повинна завершитися чіткими домовленостями з урядом щодо нашої подальшої співпраці, тому я сподіваюся, що уряд відпрацює це питання, і ми знайдемо всі рішення", - заявив Президент.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко повідомив, на що конкретно будуть витрачені гроші, якщо Україна відновить кредитування з боку МВФ.

"Тут все просто. Гроші можуть бути скеровані в два напрямки. Перший напрямок - це покриття дефіциту бюджету, другий - це валютні резерви Національного банку України. Можу сказати, що зараз, коли ситуація змінилася, - а вона змінилася і в світі, бо в світі почалося економічне зростання, вона змінилася й в Україні. Того року ми мали 15% падіння ВВП, а в цьому році, за попередніми даними, у нас за п'ять місяців 6,1% зростання ВВП, - в таких випадках гроші на покриття дефіциту бюджету дають дуже погано.

Тому переважна частина грошей, які будуть заходити в Україну, будуть іти на валютні резерви. Тобто вони не будуть нами проїдатися, вони будуть накопичуватися. Але це дасть можливість нам залучити гроші Світового банку, які підуть на дефіцит бюджету, гроші Європейського союзу, які вже проголосовані, вони вже є в програмах і чекають тільки одного - початку програм з Міжнародним валютним фондом.

Гроші Європейського союзу також нам підуть на покриття дефіциту бюджету. Це створить умови для інвесторів, ми зможемо вийти на зовнішні ринки, і до таких виходів ми уже практично готові", - сказав він.