ua en ru

В.Янукович: України виступає за вирішення ситуації навколо Косова за посередництвом ЕС

Україна виступає за налагодження переговорного процесу щодо врегулювання проблеми навколо визнання незалежності Косова за сприяння Європейського Союзу (ЕС).

Про це сьогодні, 3 листопада, заявив Президент України Віктор Янукович на зустрічі з прем'єр-міністром Македонії Ніколою Груєвським в Києві, передає радіо "Свобода".

"Україна підтримала резолюцію Генеральної асамблеї ООН від 9 вересня 2010 р. Ми виступаємо за налагодження переговорного процесу між Белградом і Приштиною за сприяння Європейського Союзу", - сказав В.Янукович.

За словами Президента, Україна схвалює активне залучення ЄС до миротворчих зусиль у Косові і готова розглянути можливість відповідної співпраці.

Водночас Президент зауважив, що певним обмеженням на цьому шляху є складна фінансова ситуація в Україні, пов'язана зі світовою фінансовою кризою.

"Остаточне рішення проблеми Косова можливе тільки на основі бачення європейського майбутнього, як усього краю, так і регіону загалом", - наголосив В.Янукович.

За його словами, Україна не визнала незалежності Косова.
"Ми переконані, що спосіб вирішення цієї проблеми у жодному разі не можна розглядати як прецедент для вирішення інших етнічних конфліктів", - сказав глава держави.

Парламент Косова оголосив незалежність від Сербії 17 лютого 2008 р. Наразі 69 зі 192 країн світу - членів ООН уже визнали Косово за незалежну від Сербії держави, серед них США і 22 з 27 держав Євросоюзу.