ua en ru

В.Янукович: Україна не рветься до НАТО

Україна не має наміру форсувати вступ до НАТО, але буде проводити реформи з метою вступу до Європейського Союзу, заявив литовським ЗМІ Президент України Віктор Янукович напередодні офіційного візиту до Литовської Республіки, повідомляє радіо «Свобода».

За його словами, раніше Україна була «заручницею форсованої інтеграції в НАТО».

«Україна справді не рветься до Альянсу», - сказав В.Янукович в інтерв'ю литовській газеті Lietuvos zinios, опублікованому сьогодні.

При цьому український лідер сказав, що відносини з НАТО активно розвиватимуться. «Інтересам України відповідає підтримка взаємовигідних відносин як із Заходом, так і зі Сходом. Я назвав би це політикою стратегічної рівноваги», - сказав В.Янукович.

За його словами, європейська інтеграція залишається пріоритетом зовнішньої політики України. «Коли саме Україна стане членом ЄС - питання часу. Ми розуміємо, що величезна відповідальність за це лягає не на ЄС, а на Україну. Бажання спільноти прийняти Україну залежатиме від того, як швидко і якісно, за сприяння Брюсселя, ми проведемо необхідні реформи», - сказав В.Янукович.

За словами Президента, Україна усвідомлює те, що домогтися європейської інтеграції вона може лише шляхом демократизації суспільства, наголосив Президент, однак звинуватив опозицію в прагненні дискредитувати владу.

«Я кажу абсолютно відкрито - я зацікавлений у тому, щоб була сильна опозиція і вільні, політично не заангажовані ЗМІ. Конструктивна критика змушує владу підтягнутися. На жаль, в Україні склалося інакше. Опозиція своїми діями прагне дискредитувати владу, не враховуючи результати такої політики», - сказав В.Янукович.

Як раніше повідомлялося, сьогодні Президент України перебуватиме з візитом у Литві, де з керівництвом країни обговорить двосторонні зв'язки та євроінтеграційні прагнення Києва.