ua en ru

В.Янукович: Україна не отримувала від РФ жодних пропозицій про участь у Митному союзі

Україна не отримувала жодних пропозицій від Російської Федерації (РФ) щодо участі в Митному союзі (МС) з РФ, Казахстаном і Білорусією. Про це заявив Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю виданню The Wall Street Journal.
Таким чином, Президент прокоментував заяву прем'єра РФ Володимира Путіна, зроблену під час візиту до Києва 12 квітня, що членство принесе вигоди України в розмірі до 9 млрд дол на рік.

"Україна не отримувала ніяких конкретних пропозицій", - запевнив В.Янукович в інтерв'ю виданню.

Глава держави виключив повноправне членство України в Митному союзі, яке призвело б до неможливості підписання угоди з ЄС про вільну торгівлю. У той же час В.Янукович пропонує домагатися угоди про вільну торгівлю та інше співробітництво з пост-радянським блоком (post-Soviet bloc), що має назву форматом "3 +1", пише видання.

Зазначимо, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко в парламенті заявив, що це означає співробітництво "поза рамками формального членства".

Нагадаємо, 5 квітня ц.р. заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій П'ятницький заявив, що членство України в Митному союзі (ТЗ) виключає можливість укладення окремої угоди про вільну торгівлю з будь-якою третьою країною. "Справа в тому, що ТЗ може укладати угоди з іншою стороною, але окремий його член самостійних угод укладати не може, тому, якщо ми вступаємо в ТЗ, то нам треба припиняти переговори з Євросоюзом", - зазначив він.

У той же час, за словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі, мати угоду з ТЗ і мати угоду з Євросоюзом (ЄС) в теорії не створює жодних проблем.
В.Путін 15 березня заявив, що Росія буде змушена посилити обмеження на митниці з України у випадку, якщо Київ прийме рішення про створення ЗВТ з ЄС. Також В.Путін додав, що РФ будет вітати рішення України про переговори щодо приєднання до Єдиного економічного простору або Митного союзу.