ua en ru

В.Янукович не зможе створити в парламенті конституційну більшість, - експерти

Президент Віктор Янукович не зможе створити конституційну більшість в Верховній Раді на законних підставах чи використовуючи силу, вважає політолог Тарас Березовець, передає «Політична думка».
«Тому влада й намагається вирішити ці питання за допомогою Конституційного суду. Я не виключаю, що врешті-решт Януковичу вдасться сформувати конституційну більшість, але це буде, можливо, аж навесні. І там будуть задіяні усі механізми, якими користується нинішня влада», - вважає Т.Березовець.
З ним погоджується американський політолог Тарас Кузьо. «З 260 депутатами коаліція, ймовірно, сягнула свого максимуму в умовах перебіжчиків з опозиції... Навіть якщо коаліція чудом збільшиться до 300 депутатів, це не означає, що всі вони будуть голосувати за перетворення України на президентську систему... Влада Януковича не є абсолютною доти, доки в Україні немає парламентської конституційної більшості. Якщо переможе опозиція на виборах у 2012 р., то Янукович втратить контроль над парламентом і урядом», - впевнений експерт.
Не вірить в перспективу формування стабільної конституційної більшості і директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський. «Але я не виключаю, що таку кількість депутатів можна зібрати під певні питання,не оформлюючи при цьому конституційну більшість офіційно... Стосовно ж питання посилення повноважень Президента, знайти 300 голосів буде неможливо», - наголосив аналітик.