ua en ru

У ВР зареєстрований законопроект, що обмежує розмір неустойки за несплачений споживчий кредит

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект, що передбачає обмеження розміру неустойки у разі несвоєчасного повернення споживачем суми споживчого кредиту. Пропонується розмір неустойки (штраф, пеня) обмежити 100 відсотками загальної суми боргу.

Так, проект закону (№ 8242 від 16.03.2011 р.) "Про внесення змін до статті 11 закону України "Про захист прав споживачів" (щодо обмеження розміру неустойки у випадку несвоєчасного повернення споживачем суми споживчого кредиту)", ініційований народним депутатом від фракції ПР Олександром Фельдманом, передбачає, що обмеження розміру неустойки буде стосуватись виключно кредитів, що надаються банками або іншими фінансовими установами, фізичним особам на придбання будь-яких виробів (товарів), робіт чи послуг для особистих потреб.

На думку автора документу, ухвалення цього законопроекту дозволить зменшити соціальну напругу у суспільстві та полегшить становище позичальників-споживачів, які не в змозі сплачувати кредити, сума яких значно зростає за рахунок нарахування неустойки.