ua en ru

У ВР зареєстрований законопроект про заборону колективної матеріальної відповідальності працівників

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект, котрий забороняє у трудових відносинах запровадження та застосування колективної (бригадної) матеріальної відповідальності. Відповідний документ "Про внесення змін до статті 135-2 Кодексу законів про працю України" (№ 8695 від 16.06.2011 р.) розроблений народними депутатами Давидом Жванією, Володимиром Марущенком, Сергієм Харовським.

Парламентарії вважають, що "працездатні громадяни України обґрунтовано побоюються укладати трудовий договір з тими роботодавцями, на підприємстві яких запроваджено колективну (бригадну) матеріальну відповідальність. Адже на такому підприємстві працівник може не отримати в повному обсязі свою заробітну плату (або взагалі не отримати заробітну плату) навіть і тоді, коли буде сумлінно виконувати свої трудові обов'язки".

На думку авторів, запровадження змін, передбачених законопроектом, дасть можливість збалансувати співвідношення між правами та обов'язками працівників, захистити працівників від необґрунтованого притягнення до матеріальної відповідальності, стимулювати незайнятих працездатних громадян до працевлаштування, зменшити соціальну напругу в суспільстві тощо.