ua en ru

У ВР зареєстрований законопроект про реформування охорони здоров‘я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій обл. та м. Києві

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект що передбачає реалізацію у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві пілотного проекту щодо реформування системи охорони здоров‘я з пріоритетним розвитком екстреної та первинної медичної допомоги.

Законопроектом № 8533 від 19.05.2011 р., ініційованим Кабінетом міністрів України, запропоновано структурно-організаційне та фінансово-економічне розмежування закладів охорони здоров‘я за видами надання медичної допомоги (первинної, вторинної, третинної та екстреної) шляхом створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, спеціалізованих за профілем та інтенсивністю медичних закладів, як складових госпітальних округів та високоспеціалізованих закладів охорони здоров‘я або центрів з надання третинної медичної допомоги.

Також документом запропоновано застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі, що дозволить спрямувати бюджетні кошти за видами медичної допомоги з бюджетів відповідних рівнів, а також запровадити договори на медичне обслуговування.

Основною відмінністю від діючої системи планування бюджетних видатків є концентрація коштів на первинну медичну допомогу на рівні бюджету району (міста), а на вторинну - на рівні бюджету області. В місті Києві всі видатки на охорону здоров‘я концентруватимуться на рівні міського бюджету.