ua en ru

У ВР зареєстрований законопроект Кабміну щодо особливостей усиновлення дітей

У Верховній Раді України зареєстрований проект закону "Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо особливостей усиновлення окремих категорій дітей".

Проект акту (№7332 від 04.11.2010 р.) розроблений Кабінетом міністрів України з метою створення сприятливих умов для реалізації права дитини на усиновлення, забезпечення її прав та інтересів при влаштуванні в сім'ю громадян.

Для недопущення влаштування дітей в сім'ї громадян, які не можуть забезпечити належний догляд і виховання усиновленої дитини, проект акта передбачає унеможливити усиновлення дітей особами, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, а також особами без громадянства.
Проектом акта пропонується удосконалити процедуру усиновлення дітей, яких батьки відмовились забрати на виховання до себе в сім'ю.
Згідно чинного законодавства дитина може бути залишена батьками в пологовому будинку або іншому закладі охорони здоров'я, якщо вона має істотні вади фізичного і (або) психічного розвитку, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення. Це не позбавляє батьків обов'язку зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проте, в більшості випадків, такі батьки не визнають свого батьківства щодо дитини, відмовляються зареєструвати її народження в органах РАГСу, а в подальшому (через два місяці після народження дитини) - надати згоду на її усиновлення.

У разі, якщо батьки упродовж двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім'ю та не визнали свого батьківства щодо неї (шляхом реєстрації народження дитини в органах РАГСу), пропонується передавати дитину на усиновлення без згоди батьків. Це дозволить скоротити період перебування дитини в дитячому закладі і влаштування її в сім'ю усиновлювачів.