ua en ru

До Верховного Суду України надійшла справа RUE, - джерело

До приймальні громадян Верховного Суду України сьогодні надійшла скарга НАК "Нафтогаз України" на рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 13 серпня 2010 р. і рішення Апеляційного суду столиці від 17 вересня 2010 р. у справі за заявою швейцарського газотрейдера RosUkrEnergo про визнання і примусове виконання рішення іноземного суду. Про це повідомляє "Дзеркало тижня" із посиланням на свої джерела.

Таким чином, на сьогоднішній день вже дві судові інстанції України підтвердили правомірність рішення Стокгольмського арбітражного суду від 8 червня 2010 р., відповідно до якого НАК "Нафтогаз України" зобов'язаний повернути компанії RUE 12,1 млрд куб. м природного газу.
Відзначимо, що в Реєстрі судових рішень, який є відкритим для громадян незалежно від того, який термін минув з моменту ухвалення рішення судом першої інстанції (Шевченківським райсудом), це рішення відсутнє.
Нагадаємо, під час 4-го відкритого засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, яке пройшло 16 вересня 2010 р., міністр палива і енергетики Юрій Бойко засвідчив, що апеляція на рішення Шевченківського райсуду була подана 18 серпня, і до неї був залучений весь перелік документів і опис обставин, які призвели до того, що RUE отримала можливість мати претензії до НАК "Нафтогаз України".
Ю.Бойко підтвердив також, що юридичні консультанти "Нафтогазу" - компанія White & Case - радили залучити як підтвердження і посилення позиції НАК меморандум урядів України і Російської Федерації, а також договори, підписані з російським "Газпромом": договір переуступлення боргу, договір купівлі-продажу газу "Нафтогазу України".
Але, не дивлячись на зроблені раніше заяви міністра палива і енергетики про додаткові факти, які нібито служать на користь НАК "Нафтогаз України", Апеляційний суд міста Києва 17 вересня, не привертаючи уваги громадськості, ухвалив рішення на користь RUE.
Для завершення процедури імплементації рішення Стокгольмського арбітражного суду необхідне останнє рішення - Верховного Суду України.