ua en ru

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до закону про вибори

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про внесення змін до закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо забезпечення прозорості та демократичності місцевих виборів). Законопроект №7043-1 від 25 серпня 2010 р. зареєстрував голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

У документі пропонується виключити із закону про місцеві вибори вимогу про обов'язкову реєстрацію місцевих організацій політичних партій щонайменше за 365 днів до дня місцевих виборів для участі в цих виборах.
Крім того, ініціатор законопроекту пропонує змінити принцип формування складу територіальних виборчих комісій. "Збільшити склад територіальних виборчих комісій до вісімнадцяти осіб та надати право подавати кандидатури для формування територіальних виборчих комісій не лише місцевим організаціям тих політичних партій, які представлені у Верховній Раді України поточного скликання, а й усім місцевим організаціям політичних партій, які зареєстровані в Україні", - сказано в документі.
О.Єфремов також запропонував визначити чіткий порядок відбору кандидатур до складу територіальних виборчих комісій. Передбачається, що до складу комісій будуть включені 15 осіб від місцевих організацій політичних партій, які представлені у Верховній Раді, а також троє людей із числа кандидатур, представлених місцевими організаціями політичних партій, участь яких визначатимуть за допомогою жеребкування.
Нагадаємо, 30 серпня Верховна Рада на позачерговій сесії розгляне питання внесення змін до закону про місцеві вибори. Вибори призначені на 31 жовтня 2010 р.