ua en ru

У Венеціанській комісії пропонують об'єднати закони про люстрацію та відновленні довіри громадськості до судової системи

У Венеціанській комісії пропонують об'єднати закони про люстрацію та відновленні довіри громадськості до судової системи
У Венеціанській комісії пропонують українській владі об'єднати закони "Про очищення влади" та "Про відновлення довіри до судової системи влади в Україні".

У Венеціанській комісії пропонують українській владі об'єднати закони "Про очищення влади" та "Про відновлення довіри до судової системи влади в Україні". Про це президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо заявив в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Ми незадоволені тим, що закони про люстрацію два. Тобто, перший, прийнятий кілька місяців тому, стосується люстрації в правовому полі і другий, загальний закон про люстрацію. Комісія вважає, що обидва закону слід об'єднати, адже ми не можемо погодитися з існуванням двох законів для однієї і тієї ж категорії людей", - зазначив Букіккіо.

Також підкреслив, що дуже багато моментів закону про люстрацію викликали критику членів комісії.

"В цілому це поганий закон. Взагалі люстраційні закони в основному завжди проблематичні, адже потрібно зупинити спроби одного боку взяти реванш щодо своїх політичних опонентів. Він повинен бути максимально демократичним і об'єктивним. Проблематичним у цьому контексті є питання встановлення тимчасових рамок. Люстраційний закон, під дію якого потрапляють люди, які обіймали посади ще в радянські часи, тобто 20 років тому, це вже проблема. Причому велика", - пояснив президент комісії.

Крім того, за словами Букіккіо, труднощі виникають із-за того, що закон охоплює дві категорії чиновників - комуністичного режиму і періоду правління Януковича. Він зазначив, що стосовно них можуть бути застосовані обмеження у часі, протягом якого певні особи не мають права займати посади.

"Для однієї категорії - на десять років, другий - на п'ять років. Але всі ці терміни можуть бути змінені, тому що в деяких випадках судові процеси можуть тривати дуже довго, і, відповідно, рішення, при таких умовах, буде відкладатися нескінченно. Тобто це треба переглянути", - сказав він.

Нагадаємо, 10 квітня в. о. Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон "Про відновлення довіри до судової системи влади в Україні".