ua en ru

У Великобританії затримано п'ять осіб біля АЕС "Селлафилді" за підозрою в тероризмі

Правоохоронні органи Великобританії затримали поблизу АЕС "Селлафилді" у графстві Камбрія, на північно-заході країни, п'ять осіб за підозрою в тероризмі, передає РБК з посиланням на Reuters.

У Скотленд-Ярді заявили, що заарештовані планували терористичний акт в ядерному центрі. Інших подробиць поки не повідомляється.
Відзначимо, що після знищення лідера міжнародної терористичної організації "Аль-Каїда" Усами бен Ладена в США і європейських країнах підвищений рівень загрози у зв'язку з можливою помстою терористів. При цьому поліція Великобританії заявляє, що не вбачає зв'язку між знищенням У.бен Ладена і спробою теракту на АЕС "Селлафилді".
Атомний комплекс "Селлафилді" відкритий в 1956 р. Він використовувався Британією для виробництва плутонію для оборонної промисловості, а вже в другу чергу як АЕС. У жовтні 1957 р. на реакторі з виробництва плутонію сталася пожежа, яка призвела до великого радіоактивного викиду. Аварія в "Селлафилді" довгий час вважалася однією з найсерйозніших в історії світової ядерної енергетики.