ua en ru

У Великобританії шторм завалив баштовий кран на будівлю уряду

Шторм "Святий Юда", що бушує в Північній і Західній Європі, 28 жовтня 2013 р. завалив баштовий кран на будівлю уряду Великобританії, розташований у лондонському районі Вестмінстер. Про це в понеділок повідомляє The Independent.

Представник кабінету міністрів заявила, що в результаті події ніхто не загинув і не постраждав. Держслужбовці були тимчасово евакуйовані. Деякі з них продовжили свій трудовий день в будівлі Казначейства.

Сьогодні стало відомо про перші жертви урагану у Великобританії. У місті Эденбридж (графство Кент) на південно-сході Англії з-за сильного пориву вітру дерево впало на житловий будинок, в якому в той момент знаходилася 14-річна дівчина. В результаті події вона загинула. Другий інцидент стався в місті Вотфорд: автомобіль 50-річного британця також виявився придавлений деревом. Крім того, досі невідома доля 14-річного підлітка, якого віднесло в море під час шторму на узбережжі в Східному Суссексі.

Як повідомляє ВВС, з-за урагану залишилися без електрики щонайменше 140 тис. будинків в Англії та Уельсі. Залізничне сполучення в південній частині країни було призупинене. У лондонському аеропорту Хітроу близько 130 рейсів були скасовані. Представники британських аеропортів попереджають пасажирів про можливі затримки рейсів і рекомендують звірятися з оновленнями в розкладі.

Через шторм "Святий Юда" серйозно постраждав не тільки південь Великобританії, але і північ Франції. В Нормандії і Бретані через ураган без світла залишилися приблизно 75 тис. будинків. Метеослужба Франції попереджає, що пориви вітру в цих регіонах можуть досягати 110-130 км/год. Про жертви і постраждалих під час шторму поки не повідомляється.

Очікується, що вже у вівторок, 29 жовтня, циклон зміститься на північний схід і досягне Ленінградської області та Санкт-Петербурга.

Завтра вдень пориви вітру в акваторії Фінської затоки і Ладозького озера будуть досягати 25-28 м/с. Передбачається, що вітер ослабне лише вночі 30 жовтня.

У Північно-Західному управлінні по гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища зазначили, що у зв'язку з впливом активного циклону та посиленням вітру до штормового в Санкт-Петербурзі вдень 29 жовтня зберігається загроза повені.

Апостол Юда Тадей шанується у Великобританії як захисник усіх нещасних. Шторм отримав його ім'я, оскільки обрушив свою силу на Європу як раз в день пам'яті цього святого - 28 жовтня.

Синоптики прогнозують, що до ночі у владі стихії опиниться вся Західна Європа. Експерти відзначають, що нинішній ураган за силою можна порівняти з Великим штормом, який забрав у 1987 р. життя 22 осіб у Великобританії та Франції.