ua en ru

У Ватикані проходять богослужіння з нагоди причислення до лику блаженних Папи римського Іоанна Павла II

У Ватикані проходять богослужіння з нагоди причислення до лику блаженних Папи римського Іоанна Павла II. У собор святого Петра прибув чинний понтифік Бенедикт XVI для участі у цій церемонії, передає РБК з посиланням Associated Press. Сотні тисяч людей прибули на площу перед собором і на прилеглі вулиці, для того, щоб стежити за богослужіннями. Найбільше віруючих приїхало з Польщі - батьківщини Іоанна Павла II, який став Папою Римським у 1978 р. Число поляків перевищило 80 тис. чоловік.
Крім того, за церемонією стежать тисячі людей в інших країнах світу. Вона транслюється на великих екранах у містах батьківщини Івана Павла II - у Польщі.
В урочистих заходах у Римі візьмуть участь також і президент Польщі Броніслав Коморовський, і колишні керівники країни Лех Валенса і Олександр Кваснєвський. Також прибув ряд відомих політичних і громадських діячів - прем'єр-міністр Італії Сільвео Берлусконі, президент Зімбабве Роберт Мугабе, який зміг обійти заборону на відвідування країн Євросоюзу, колишній лідер польської опозиції Лех Валенса, іспанський принц Філіпе зі своєю дружиною принцесою Летіцією.
З нагоди церемонії поліція зробила безпрецедентні заходи безпеки. Тисячі працівників правоохоронних органів Італії і Ватикану в уніформі і в цивільному одязі патрулюють вулиці, прилеглі до собору святого Петра, над його площею кружляють поліцейські гелікоптери.
Поляк за національністю, Іоанн Павло II очолював римську католицьку церкву з 1978 по 2005 роки, ставши першим понтифіком не італійського походження. Цей релігійний діяч зарекомендував себе як різкий противник соціалістичних і комуністичних ідей. Його ім'я стало одним із символів падіння соціалістичних режимів у Східній Європі в кінці ХХ ст. Екс-понтифік особисто зустрічався з Генеральним секретарем компартії СРСР Михайлом Горбачовим. Іоанн Павло II проявив себе також як борець проти політичного і соціального гноблення народних мас. Його публічні виступи на підтримку прав і свобод людини зробили його символом боротьби проти авторитаризму в усьому світі. Католицька церква за Іоанна Павла II зайняла непримиренну позицію щодо абортів і засобів контрацепції.
У 2000 р. Іван Павло II був нагороджений Золотою медаллю американського Конгресу - найвищою нагородою США.