ua en ru

В умовах війни недоторканність депутатів є загрозою для України, - Тягнибок

Недоторканність народних депутатів повинна бути терміново скасована з міркувань національної безпеки. Про це заявив лідер ВО "Свобода", кандидат у Президенти України Олег Тягнибок.

За його словами, в умовах війни з путінською Росією, присутність у парламенті депутатів від Партії регіонів і КПУ, що підтримують збройні заколоти в східних регіонах, є загрозою державності.

"Якщо б не було недоторканності, то такі агенти Кремля як Царьов, Симоненко, Єфремов, Левченко і багато інших вже давно сиділи б не в сесійній залі Верховної Ради, а на лаві підсудних", - заявив кандидат у Президенти.

Він зазначив, що недоторканність чиновників в українських реаліях є шкідливою, і її скасування повинна супроводжуватися люстрацією влади.

"Недоторканність, як показали останні два десятиріччя, - це індульгенція за злочини проти держави і українських громадян, за корупцію, за неправомірні рішення, за розкрадання бюджетних коштів і за підтримку окупанта. В Україні всі громадяни повинні бути однаково рівними перед законом. Це одне з головних вимог Революції гідності і воно повинно бути виконано. Більше того, "Свобода" пропонує запровадити в кримінальному законодавстві принцип: чим вища державна посада, тим вищий рівень відповідальності за скоєний злочин", - наголосив лідер націоналістів.

Також Тягнибок повідомив, що "Свобода" подала на розгляд парламентської комісії, яка працює над змінами до Конституції, ініціативу з введення кримінальної відповідальності для нардепів за поширення закликів до зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, а також незаконного захоплення державної влади.

"Ми пропонуємо, щоб народних депутатів не можна було без згоди Верховної Ради притягнути до кримінальної відповідальності і заарештувати у разі затримання їх на місці вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину", - заявив Тягнибок.

Він нагадав, що на парламентських виборах 2012 року скасувати або обмежити недоторканність народних депутатів, Президента і суддів обіцяли всі політичні сили, що пройшли в Раду: "Тому такі рішення просто зобов'язана підтримати нова парламентська коаліція".