ua en ru

В умовах постійної зміни правил, сталий розвиток сільського господарства в Україні неможливий, - учасники ринку

З середини 2010 р. в Україні розпочався процесс непродуманого та непередбачуваного регулювання урядом ринку сільськогосподарської продукції. В умовах постійної зміни правил, сталий розвиток сільського господарства в Україні неможливий. Таку думку висловили в зверненні Українська аграрна конфедерація (УАК) та Українська зернова асоціація (УЗА).

«У вересні 2010 р. почалося блокування виходу завантажених зерном кораблів з портів. В середині жовтня того ж року уряд ввів квотування експорту зерна при експортному потенціалі України в 14-15 млн т, а непрозорий механізм розподілу квот, причому двічі, призвів до того, що провідні вітчизняні та іноземні компанії не отримали квоти і не змогли здійснювати експорт. Україна могла експортувати тільки зерна на суму приблизно 4,5 млрд долл., але не зробила це, всіляко обмежуючи експорт», - йдеться в зверненні.

Також, на думку експертів, монополізація аграрних ринків та обмеження конкуренції при закупівлях зернових на внутрішньому ринку України для його подальшого експорту, потребує величезних витрат коштів з державного бюджету. «Така аграрна політика призведе до катастрофічних втрат доходів товаровиробників і, як наслідок, до значного сповільнення розвитку аграрного сектора України», - прогнозують аналітики.

В зверненні також зазначається, що УАК та УЗА категорично виступають проти руйнування ринкових механізмів функціонування ринку сільськогосподарської продукції, непрозорого адміністрування та монополізації аграрного сектора економіки України.

«В умовах продовження квотування, а Україна має можливість експортувати більш ніж 5 млн т зерна, та існування заборгованості з ПДВ, сільськогосподарські виробники недоотримають значні кошти, що повинні бути вкладенні в подальше виробництво. Таким чином, сьогодні вже закладені значні ризики щодо врожаю 2011 р. та подальшого зростання виробництва сільськогосподарської продукції», - вважають експерти.