ua en ru

В Україні заповіти, що були посвідчені без нотаріусів, будуть вноситися до Спадкового реєстру, - Мін'юст

Кабінет міністрів України сьогодні, 3 липня 2013 р., на засіданні ухвалив постанову, згідно з якою заповіти, що були посвідчені у населених пунктах, де немає нотаріусів, посадовими особами місцевого самоврядування та передані на зберігання в архіви, будуть внесені до Спадкового реєстру. Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

Згідно з повідомленням, нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом перевіряє, зокрема, наявність заповіту у Спадковому реєстрі. Проте, на сьогодні склалася ситуація, що Спадковий реєстр не містить об'єктивної інформації про заповіти, що посвідчені посадовими особами місцевого самоврядування у населених пунктах, де немає нотаріусів, і які були передані на постійне зберігання в архівні установи.

У зв‘язку з цим Кабмін дав доручення Державній архівній службі України забезпечити реєстрацію в Спадковому реєстрі указаних заповітів. Такі заповіти підлягатимуть безоплатній державній реєстрації в Спадковому реєстрі.

Лавринович заявив, що Спадковий реєстр є електронною базою даних, яка містить відомості про посвідчені, складені, прийняті на зберігання заповіти і спадкові договори, заведені спадкові справи та видані свідоцтва про право на спадщину. Держателем Спадкового реєстру є Міністерство юстиції.

Як відомо, Україна приєднається до єдиної системи обліку заповітів та спадкових договорів, що діє в державах - учасницях Конвенції про запровадження системи реєстрації заповітів. Внаслідок приєднання до Конвенції в Україні було запроваджено державну реєстрацію заповітів і спадкових договорів у спеціальному Спадковому реєстрі.