ua en ru

В Україні за останні 10 років склалася вертикально-інтегрована система корупції, - Медведчук

Нинішній уряд України прийшов до влади багато в чому завдяки обіцянкам повсюдно і безкомпромісно боротися з корупцією, однак ці обіцянки так і залишилися лише обіцянками. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Політик нагадав, що Європейський Союз поставив перед українською владою ряд умов, невиконання яких потягне за собою припинення фінансової підтримки України. За словами Медведчука, три з чотирьох вимог ЄС безпосередньо пов'язані з антикорупційною діяльністю.

Таким чином, для подальшого отримання фінансових коштів від ЄС Україні необхідно:

- імплементувати антикорупційне законодавство щодо декларування майна та створити незалежний антикорупційний орган;

- зробити прозорим виконання державного бюджету (публікація документа і щомісячних даних про хід його виконання);

- підвищити рівень прозорості діяльності НАК "Нафтогаз України" шляхом введення щорічної звітності відповідно до стандартів IFRS (МСФЗ-Міжнародні стандарти фінансової звітності);

- почати відшкодування ПДВ в грошовому вигляді (без механізму векселів).

"Протягом останніх 10 років в Україні склалася вертикально-інтегрована система корупції у всіх соціально-економічних сферах життєдіяльності країни. Особливість такої системи полягає в тому, що частина коштів, отриманих від хабарів і поборів на нижньому і середньому чиновницькому рівні, надходить на самий верх владної піраміди", - зазначив лідер "Українського вибору".

Медведчук підкреслив, що якщо станом на сьогоднішній день в Україні немає реальної боротьби з корупцією, значить чиновники отримують свою корупційну частку як і раніше.