ua en ru

В Україні за 2013 р. 4,4 тис. осіб притягнуто до кримінальної відповідальності за несплату аліментів

v

В органах державної виконавчої служби за 11 місяців поточного року перебувало 828 167 судових рішень про стягнення аліментів, у той же час на розгляд в органи внутрішніх справ направлено 55 615 подань про притягнення до кримінальної відповідальності і лише 4 415 з них було задоволено.

"Необхідно посилити відповідальність за несплату аліментів. Неплатники аліментів повинні відчувати невідворотність виконання свого конституційного обов'язку перед дитиною", - зазначив директор департаменту контролю за виконанням рішень, розгляду звернень громадян та юридичних осіб Державної виконавчої служби України Олексій Соломко.

Найбільша кількість судових рішень про стягнення аліментів перебувала в Донецькій (110 566), Дніпропетровській (83 458), Харківській (42 998), Луганській (39 581) областях та місті Києві (36 860).

"Несплата аліментів - це порушення прав дитини", - зазначив Олексій Соломко.

Варто зауважити, що із загальної кількості судових рішень про стягнення аліментів, 251 060 - це та кількість виконавчих документів, за якими сплачується боржником систематично.

В управліннях державної служби головних управлінь юстиції йде постійна робота на предмет забезпечення вжиття вичерпних заходів до захисту прав дитини, виявлення майна і майнових прав боржників по сплаті аліментів, у тому числі такого, яким боржники володіють спільно з іншими особами.

У разі, якщо боржник ухиляється від сплати аліментів, державні виконавці звертаються до суду з приводу обмеження у праві виїзду за межі України осіб в правоохоронні органи про притягнення до кримінальної відповідальності боржників.

В окремих обласних управліннях державної служби введений додатковий прийомний день (тиждень) з питань стягнення аліментів.