ua en ru

В Україні набрав чинності закон про ліквідацію інституту народних засідателів в кримінальному процесі

В Україні набрав чинності закон № 3388-VI про ліквідацію інституту народних засідателів в кримінальному процесі. Текст закону опублікований у виданні "Голос України".

Законом внесено зміни до Кримінально-процесуального кодексу, що ліквідували інститут народних засідателів у кримінальному процесі, а справи, які на сьогоднішній день підсудні складу суду за їх участю, передати до компетенції складу суду, що утворюється з трьох професійних суддів.

Зокрема, частина друга статті 17 Кримінально-процесуального кодексу виклана у редакції, яка передбачає, що "кримінальні справи про злочини, за які законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, розглядаються в суді першої інстанції колегіально судом у складі трьох осіб, якщо підсудний заявив клопотання про такий розгляд, а про злочини, за які законом передбачена можливість призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі - у складі трьох осіб незалежно від наявності клопотання підсудного про такий розгляд".

Згідно із законом, "судовий розгляд кримінальних справ, розпочатий до моменту набрання чинності цим законом за участю народних засідателів, завершується відповідно до положень, які діяли до набрання чинності цим законом".