ua en ru

В Україні в школах будуть вивчати російську мову в якості другої іноземної

В Україні з нового навчального року набирає чинності розпорядження Міністерства освіти і науки України, згідно з яким у школах з 5-го класу вводиться обов'язкове вивчення другої іноземної мови. Нею може бути будь-яка іноземна мова, російська або інша мова національних меншин. Про це пише в своїй статті оглядач видання "Дзеркало тижня. Україна" з питань освіти Оксана Онищенко.

На її думку, прирівнювання російської до "другої іноземної мови", хоча згідно з Конституцією вона є мовою нацменшин, дозволить значно розширити її вивчення в українських школах.

"Управління освіти зібрало інформацію про те, яку саме мову вивчатимуть як другу іноземну п'ятикласники кожної школи. Згідно з цими даними, 52% шкіл вибрали німецьку мову, 23% - російську, 14% - французьку, 8% - англійську, 2% - польську , 1% - іспанську", - пише видання.

Як розповідають самі працівники освіти, на різних нарадах їх всіляко спонукають вибирати російську мову як другу іноземну.

За інформацією голови парламентського комітету з питань науки і освіти Лілії Гриневич, оприлюдненою під час зустрічі з журналістами, тільки в Київській області російську як іноземну вивчатимуть 50% учнів, а в Бориспільському районі таких школярів - цілих 62%.

Як зазначає оглядач, для деяких шкіл вибір російської мови в якості другої іноземної може стати єдиним виходом.

"Уявімо собі ситуацію: згідно з новими навчальними планами, школа зобов'язана ввести другу іноземну мову. Яку саме? У спеціалізованих школах з поглибленим вивченням іноземних мов таке питання не є проблемою - і кадри, і матеріальна база для введення другої мови у них на місці. А що робити іншим, особливо сільським, школам, де і так не завжди вистачає предметників-"іноземців"? Вихід один - російська, викладати яку може чи не кожен вчитель-філолог", - пише у своїй статті Онищенко.

Читайте також: В Україні у 2013 р. близько 18% абітурієнтів виявили бажання складати ЗНО однією з мов нацменшин