ua en ru

В Україні в майбутньому сезоні очікується новий штам вірусу грипу "В-Массачусетс"

В Україні в майбутньому сезоні очікується активний новий штам вірусу грипу "В-Массачусетс". Про це в ході сьогоднішньої прес-конференції заявила завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій ДП "Інститут епідеміології й інфекційних захворювань ім. Громашевського Алла Мироненко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Серед збудників, які прогнозуються в основний циркуляції, кардинальних змін не відбулося. У нас актуальним буде вірус, що відноситься до штаму, подібного штаму "А-Вікторія", який у минулому році частково брав участь в епідемії. У цьому році він також прогнозується як провідний збудник - він не реалізував свої епідемічні потенції. З'явився новий штам вірусу групи "В" - "В-Массачусетс", який відрізняється від того, який викликав захворювання в минулому епідеміологічному сезоні, але також належить до тієї ж самої генетичної гілки. Штам H1N1, пандемічний, він вже три сезони був представлений у нас як збудник і викликав захворювання у людей працездатного та молодого віку... В майбутньому сезоні він може також брати участь в епідеміологічному процесі. Але великої погоди він не зробить, тому що багато людей вже мають до нього імунітет", - сказала Мироненко.

Вона також спрогнозувала, що суттєвого ускладнення ситуації через виникнення нового штаму вірусу не очікується, оскільки за її словами, у населення України вже є імунітет проти вірусів групи "В".

"Істотного збільшення реєстрованого кількості хворих (у зв'язку з виникненням нового штаму вірусу) ми не прогнозуємо. В його небезпеки не буде нічого екстраординарного, тому що у нас люди стикалися зі штамом вірусу групи "В", який належить до цієї групи. Тобто базовий імунітет, що допомагають організму справитися з цим, у нас є", - зазначила Мироненко.

Відзначимо, за даними Держсанепідслужби, в Україні за тиждень було зафіксовано 40,5 тис. випадків грипу та ГРВІ.