ua en ru

В Україні встановили 124 меморіальні дошки на честь загиблих бійців АТО

В Україні на даний момент вже встановлено по всій країні 124 меморіальних дошки, присвячені героям війни на сході України 2014 р.

В Україні на даний момент вже встановлено по всій країні 124 меморіальних дошки, присвячені героям війни на сході України 2014 р. Про це повідомили у прес-службі Українського інституту національної пам'яті (УІНП).

Найбільше відзнак з'явилося в Житомирській області - 20, Чернігівській - 15 і Кіровоградській - 13.

"У містах і селах, де жили або працювали військові, які загинули на сході України, громадськість та місцева влада організували увічнення пам'яті загиблих героїв. Зокрема, на їх честь встановлюють дошки на будинках, де жили загиблі воїни, на навчальних закладах, де вони вчилися", - розповів співробітник УІНП Богдан Короленко.

Наприклад, у м. Дніпродзержинську (Дніпропетровська область) в загальноосвітній школі №18 школярі створили стіну пам'яті дванадцяти земляків, загиблих у боях. У Чернігові урочисто відкрили меморіальну дошку загиблим в АТО жителям міста. На Волині у м. Володимир-Волинський з'явилася дошка пошани загиблим Волині - учасникам війни на сході України і Героям Небесної сотні.

Пам'ятний знак співробітнику спецпідрозділу "Альфа" СБУ Руслану Лужевскому, який одним з перших загинув на цій війні, односельці встановили в центрі с. Волошинівка в Київській обл.

"Військовим, які загинули в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України, посмертно присвоюють звання почесних жителів населених пунктів. Зокрема, у вересні Ужгородська міська рада прийняла рішення про присвоєння звання "Почесний громадянин Ужгорода" (посмертно) семи загиблим у боях на сході України ужгородцям: Георгієву Дмитру, Білоброву Юрію, Чорноусу Володимиру, Коренівському Сергію, Реготуну Олегу, Попадинцю Олександру та Мартину Сергію", - йдеться в повідомленні.

Імена загиблих випускників-героїв присвоюють навчальним закладам, які виховали патріотів. У Києві школа №275 відтепер має ім'я лейтенанта Національної гвардії Володимира Кравчука, а Олександрівська сільська рада Буринського району Сумської області привласнила місцевому навчально-виховному комплексу ім'я старшого лейтенанта Збройних сил України Олексія Коровенкова, загиблого при виконанні бойового завдання в Луганській області.

Нагадаємо, на конкурс з будівництва меморіалу Небесної сотні в Києві вже подано 400 заявок.

Як повідомлялося, в Україні у 2014 р. було демонтовано 504 пам'ятники Леніну.