ua en ru

В Україні в 2013 р. ціна на зернові та олійні культури менші на 24,2%, - експерт

Про це сьогодні під час аграрного форума повідомив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, передає кореспондент РБК-Україна.

"В середньому ціни на зернові та олійні культури менші на 24,2% за минулорічні (на 742,2 грн/т). Найбільшого падіння в ціні зазнала кукурудза, яка станом на початок жовтня коштувала в середньому по Україні 1123 грн за тонну, що означає її здешевленн порівняно з минулим роком на 36,5%. Найменшого низхідного коливання цін зазнала соя - 11,86% порівняно з жовтнем 2012 року", - сказав Лапа.

Також по його словам, що стосується окремо зернових, то середнє падіння цін склало 27,5%, а олійні культури подешевшали на 21,2% до минулого року.

"Зниження цін цього року пояснюється рекордними врожаями як в Україні, так і в світі. В таких умовах аграрії розраховують на те, що умови оподаткування для сільгоспвиробників не будуть погіршуватись, а регуляторний тиск ослабне. Аграрії розраховують також на нормалізацію роботи системи реєстрації угод оренди земель сільськогосподарського призначення, що на даному етапі є чи не основною перешкодою для сільгоспвиробників", - пояснив Лапа.