ua en ru

В Україні з початку 2013 р. кількість арештів зменшилася на 41%

В Україні з початку 2013 р. порівняно з відповідним періодом 2012 р. кількість арештів зменшилася на 41%.

В Україні з початку 2013 р. порівняно з відповідним періодом 2012 р. кількість арештів зменшилася на 41%. Про це повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олександр Гончаров, передає прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

"Істотним кроком щодо забезпечення прав підозрюваного і обвинуваченого став порядок обрання запобіжного заходу - виключно слідчим суддею, з допомогою чого реалізується принцип розподілу судових повноважень", - підкреслив Гончаров.

Керівник ГСУ МВС зазначив, що з початку року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано понад 1,1 млн. заяв і повідомлень про злочини. Щомісяця реєструється 132 тис. правопорушень, або майже 4,4 тисячі - за добу.

При цьому з початку року до суду направлено близько 20 тис. обвинувальних актів з угодами про примирення та визнання вини. Таким чином, угодою закінчується кожне шосте провадження від загальної кількості направлених до суду.

Крім того, застосовуються нові види запобіжних заходів - домашній арешт, особисте зобов'язання, особиста порука. Так, особисте зобов'язання обрано стосовно 27 тис. підозрюваних, що становить майже дві третини від загальної кількості обраних запобіжних заходів. Домашній арешт був обраний щодо 4,4 тис. підозрюваних, застава - стосовно 737 осіб, особиста порука - щодо майже 500 підозрюваних.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявляв, що в Україні у І півріччі 2013 р. порівняно з аналогічним періодом 2012 р. у 5 разів зменшилась кількість осіб, до яких застосовувався запобіжний захід у вигляді тримання під вартою судами.

Новий Кримінально-процесуальний кодекс, орієнтований на гуманізацію правосуддя, набув чинності в Україні 20 листопада 2012 р.