ua en ru

В Україні у І півріччі 2013 р. у 5 разів зменшилась кількість осіб, до яких застосовувався арешт, - Пшонка

В Україні у І півріччі 2013 р. порівняно з аналогічним періодом 2012 р. у 5 разів зменшилась кількість осіб, до яких застосовувався запобіжний захід у вигляді тримання під вартою судами. Про це заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка сьогодні на засідання колегії за підсумками роботи органів прокуратури у І півріччі 2013 р., повідомила прес-служба ГПУ.

"Сьогодні ж я можу констатувати перші підсумки роботи в умовах нового КПК. Зокрема, гуманізація у застосуванні запобіжних заходів свідчить про зменшення кількості осіб, які утримуються під вартою. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою судами застосовано до уп'ятеро меншої кількості осіб, ніж за І півріччя минулого року. Натомість, перевага надається таким запобіжним заходам, як особисте зобов'язання (54%) і домашній арешт (10%)", - заявив Пшонка.

За його словами, на разі правоохоронними органами активно застосовується запроваджений новим КПК інститут угод.

"До суду надіслано майже 12 тис. проваджень щодо застосування угод, або 16% від загальної кількості обвинувальних актів", - додав Пшонка.

Крім того, за його словами сьогодні широко використовуються технічні засоби для проведення дистанційного провадження у режимі відеоконференції.

"У такому режимі лише за участі ув'язнених та засуджених їх проведено майже півтори тисячі", - уточнив генпрокурор.

Він також наголосив на тому, що статистична звітність засвідчує підвищення оперативності розслідування та судового розгляду справ, що сприяє забезпеченню розумних строків досудового слідства.

"Кількість кримінальних проваджень, закінчених органами досудового слідства у строк понад два місяці, не перевищує 1%", - сказав Пшонка.